Stefan

Confessions of ordinary heroes: Stefan Clausen

Stefan Clausen är en glad och trygg man som idag tränar regelbundet med Camp-Change. Han har precis avslutat ett träningspass när vi träffas för att diskutera träning och livsmål. Stefan skrattar ljudligt när min första fråga handlar om hans ålder; “Jag är 49 år och fyller snart 50 år. Åldern spelar inte mig någon roll, men alla andra måste tydligen fira mig.” Även om åldern inte har någon större betydelse ler Stefan när han berättar att året då han fyller 50 år trots allt markerar en viktig milstolpe i hans liv.

 

“Jag ska bli den bästa femtioåringen jag kan bli. Det är min största drivkraft. Idag motionerar jag och äter betydligt bättre än tidigare och jag har stora planer.”

Stefan förklarar att hans resa började med en skål på Hard Rock Café “Jag var på semester i Polen med några vänner. Vi började diskutera Camp Change och vi ville alla ha en livsstilsförändring. Vi skålade på att börja träna tillsammans.” Även om skålen delvis var på skoj hade den sått ett frö i Stefan och några veckor senare tog han sig till Camp-Change. “Jag fastnade direkt. Träningen är riktigt rolig och varierande. Vi tränar både kondition, smidighet och styrka på olika sätt. Om man av någon anledning inte kan göra en övning kan man alltid ändra just den övningen. Jag älskar även att man kan skapa mätbara mål för sig själv och man märker tydligt att man utvecklas. Vi har även fått möjligheten att genomföra fystester och mina resultat har varit förbluffande! Det ger mig extra motivation att fortsätta.”

Stefan berättar att han äntligen har hittat en träningsform som han kan utföra för sig själv, med sig själv. “Tidigare har jag alltid hängt upp min träning på mina vänner och tränat i perioder. Jag har lätt för att gå upp i vikt och eftersom jag inte trivs med att vara överviktig gör jag emellanåt en kraftinsats där jag får med mig en vän till gymmet. Det går jättebra en period, sen byter den personen jobb och tiderna passar inte längre. Då fortsätter jag ett tag och sen kommer jag själv med ursäkter; jag ska handla mat, det är dåligt väder och så hoppar jag över pass, efter pass, tills jag lägger av helt.” Han berättar vidare att den stora skillnaden nu är att träningen är regelbunden, peppande och social.

“Jag har lärt känna många nya vänner som vill träna och vi peppar varandra. Nu är min träning inte beroende av någon annan, utan det finns alltid trevliga personer på passen”.

Sen ler han och avslöjar att han gärna velat att hans fru skulle följt med.

Stefan startade sin resa under hösten 2018 och har nått otroliga resultat. Under sin första tid på Camp Change slutade han äta kolhydrater helt. “Jag hade gått ner 20 kg innan jul. Dock började jag slarva lite efter det och jag har gått upp tre av dem. Min stora last är bröd. Jag älskar bröd och det är otroligt lätt att bara gå till kylen, bre en macka och slänga på de bästa påläggen man har! Kosten behöver jag definitivt arbeta vidare med!” Det märks att Stefan är lite besviken över att vikten inte enbart gått ner. Vi diskuterar kort kost och balans och sen slår han ut med händerna och förklarar att vikten egentligen bara är en siffra. “Det viktigaste är att jag mår bra och jag märker att jag har mycket mer energi nu! Jag har slutat dega på soffan och gör andra roliga saker istället.” Han fortsätter berätta om förändringar som skett sedan han började sin resa med Camp Change och skiner upp igen;

“För första gången i mitt liv har jag synliga muskler! Det är riktigt häftigt att se att jag har muskler på låren och armarna! Så märkbara resultat hade jag inte väntat mig!”

Eftersom Stefan berättade att han, utöver att bli den bäste 50 åringen han kan bli, har stora planer för året vill jag självklart veta mer. Han ler stort när han avslöjar att han gärna skulle vilja springa Toughest i Malmö, ett hinderbanelopp på Norrvalla  och slutligen genomföra Kortvasan som är ett lopp på 30 km. “Isa, en av Camp Changes andra deltagare vill genomföra Kortvasan och hon är mycket dedikerad och driven, så det kommer hon nog inte att glömma bort! Vi har tagit i hand på det, så vi får se” Jag är mäkta imponerad över hur Stefan har lyckats gå från en skämtsam skål på Hard Rock Café till minus 17 kg på vågen och planer på flera stora lopp att genomföra bara i år. Kommer han att genomföra dessa? Ja, Stefan har ju tidigare visat att om han tar i hand på något så blir det så.

Ni som följer vår sida Camp Change, eller tränar med oss kommer kunna följa Stefans otroliga utveckling och se vart hans resa leder honom. Vi instruktörer på Camp Change är väldigt tacksamma över att få följa din utveckling. Vi är övertygade om att alla lopp som du vill genomföra kommer gå galant. Tack för att du delar med dig och ett stort lycka till!

Text: Sophia Waldemarson

Dela inlägget: