Camp Change – Nya tag för sista gången

Jens Wittström är snart 40 år gammal och bor tillsammans med sin fru och sina barn i Glumslöv. När vi börjar vårt samtal har han precis avslutat ett träningspass med sin personliga tränare Kristian Klintbo. Jens är genomsvettig och skrattar lite blygt när vi börjar vårt samtal om hans träning och hans tidigare liv.

“Under större delen av mitt liv har jag levt med något som jag själv analyserat som ett sockerberoende, ett behov av onyttig mat som jag använt i syfte att trösta mig själv. Det blev som en snöboll, man tröstäter, sen blir man besviken och arg på sig själv och sen äter man lite till för att återigen trösta sig. Under flera år såg jag ner på mig själv och matade mitt inre med negativa tankar. Det blev som att leva i min egen personliga mardröm.”

Han förklarar vidare att hans liv endast handlade om sitt eget företag och att han inte hade tid att tänka på sig och sin familj. “Allt handlade om företaget och allt vad det innebar, min familj fick stå åt sidan och jag hade inga möjligheter att ta hand om mig själv. Jag slutade sent och då ville jag äta någonting, så det hände att jag åt något onyttigt på vägen hem och sen åt jag en gång till med min familj för att min fru inte skulle förstå att jag redan ätit”. Det är påtagligt att Jens inte är stolt över sitt tidigare beteende, och han förklarar att han kanske berättar för mycket om sig själv, samtidigt slår han ut med händerna och konstaterar att hans fru redan förstått hur han levt. Flera gånger tidigare har han försökt förändra sin negativa livsstil och bland annat provat en diet som bestod av bara shakers (ersättnings måltider i vätskeform). Jens konstaterar att han gick ner 30 kg, men så snart han slutat med dieten gick han upp alla kilon han tappat och var tillbaka på ruta ett.

För en tid sedan fick Jens ett nytt arbete med fasta arbetstider. Han kunde då slappna av och träffa familjen under helgerna. “Livet blev klarare och jag kunde umgås med min familj och började tänka på mig själv. Jag insåg då att jag måste förändra mitt liv om jag ska kunna träffa mina barnbarn i framtiden.” Han tog sedan kontakt med Kristian och för ungefär tre veckor sedan startade Jens sin resa mot ett sundare och gladare jag. Han kallar det sin “Fit by 40”-dröm och skulle vilja gå ner ungefär 30 kg, han poängterar emellertid att det viktigaste är att kunna umgås med sina barn och sin fru mer.

Jens ska träna med Kristian som personlig tränare under tre månader och de har inlett perioden med personlig träning två gånger i veckan. Samtidigt har Jens dragit ner på onödigt socker, som till exempel lösgodis och öl. “Jag vill fortfarande kunna äta min dotters chokladbollar, så det gör jag ibland” Ler han. Jens upplever redan att han känner sig piggare under träningen och framförallt efter träningen. Han berättar att en personlig tränare varit viktigt för honom, eftersom han behövde någon som inledningsvis kunde pusha honom. Han anser även att hans tidigare träning på gym varit mycket annorlunda. Jag har varit på gym mer än 100 gånger, men då bara suttit i maskiner, vilket inte gav så mycket och var ganska tråkigt. Nu tränar vi varierat med flera olika övningar som jag knappt kan namnet på. Jag tyckte speciellt mycket om när vi arbetade med battleropes. Nästa vecka ska jag börja träna en gång till i veckan, men på egen hand och jag kommer även få ett kostschema att följa. Det ska bli spännande för jag har aldrig följt något sånt tidigare”.

Jens inser att det inte kommer vara helt lätt att förändra sin livsstil, men berättar att hans kollegor, fru och barn redan äter sunt och vardagsmotionerar, vilket inspirerar honom. Han förklarar vidare att det som motiverar honom mest är hans barn. 

“Nu här på gymmet när jag tycker det är jättetufft och jag håller på att spy, då tänker jag på mina barn. De kommer upp i huvudet och då vet jag att det är för min skull. Det är för att jag ska få lov att vara med dem längre. Mitt liv kommer vara kortare om jag inte gör något. Det motiverar mig mest… och min fru också såklart! Henne får du inte glömma”, säger han och skrattar.

Man dras lätt med i Jens skojfriska personlighet, samtidigt som man förundras över hans ärlighet och djup. Även om han inte riktigt tror att hans resa kan motivera andra, utan framhärdar att “alla måste komma till en insikt själv”, är jag övertygad om att många kan inspireras av den resa han tagit första klivet in i. Vi ser fram emot att följa Jens resa. Det kan ni också göra via Facebooksidan: 

Camp Change

Nu kör vi Jens!

Dela inlägget: