Johannas resa med Camp Change!

Confessions of ordinary heroes: Johanna Larsen

Johanna är 27 år och tränar idag regelbundet med Camp Change. Hon har precis avslutat ett träningspass när vi träffas för att diskutera mat, livsmål och träning. Johanna ler stort när hon börjar berätta om sin resa:

“Vi fick reda på Camp-Change via Jens Wittström (Aka Mr. Camp-change) som är en bekant till min pappa. Vi inspirerades av Jens resa och efter att vi tagit reda på mer om träningen bestämde vi oss; jag, min bror och pappa skulle göra en viktresa tillsammans. Jag blev jättepeppad av att göra det som en familj och kände mig inte så ensam i början. Nu har jag tränat sedan november och mår mycket bättre.”

Johanna berättar att hon har jojobantat större delen av sitt vuxna liv. Hon har gått på fler diet-metoder än hon kan räkna på sina fingrar och kommer knappt ihåg namnen på dem alla. Livet var uppdelat i perioder av svält varvat med perioder av ångest och hetsätande.

 

Jag åt oftast väldigt lite på förmiddagarna, vilket jag senare tog igen på kvällen då jag åt stora portioner tillsammans med godis. Därefter följde en period med ångest över min vikt, vilket ledde till en svältdiet som jag orkade hålla i ungefär tre veckor.”

 

Hon berättar att allt fokus då låg på att gå ner i vikt och att hon därför inte tränade överhuvudtaget. “Träna orkade jag inte, då hade jag inte energi till något. Det handlade bara om att bli av med kilona så fort som möjligt så att jag kunde bli smal och snygg!”

 

När Johanna fick in träningen som en naturlig del i sin vardag kom hon till en vändpunkt. “Jag behövde få en helt ny livsstil. Jag vill ha ett sunt förhållande till mat och kunna vara stark. Tidigare har min motivation alltid varit att jag ska bli smal, vilket lett till de hälsovådliga diet-metoderna. Hon förklarar att träningen med Camp-Change passar henne eftersom den är hård, men motiverande.

“Vi har alltid roligt när vi tränar och alla är jättepeppande. Det har varit viktigt för mig att träna på bestämda tider. När jag hade gymkort kunde jag träna när jag ville, men då sköt jag hela tiden upp det och tillslut blev det inte av alls. Jag upplevde även att när jag väl var på gymmet stod jag mest och skrattade istället för att träna. Nu tränar jag på riktigt och kan anpassa övningarna efter mina förutsättningar.”

 

Efter flera år av jojobantande upplever Johanna att kosthållningen emellanåt är en utmaning “Jag har minskat portionerna och undvikit onyttigt fett och socker. Många säger att sockerberoende är en myt, men för mig har det varit en verklighet. Jag har haft jättesvårt att hålla mig ifrån sockret, på ett helt annat sätt än min sambo. Nu kan jag emellertid hålla mina portioner och ser till att unna mig god mat då och då. Jag vill kunna dricka ett glas vin med mina tjejkompisar, så det gör jag ibland.”  

 

Det är tydligt att Johannas mål är att få en bättre livsstil, vilket syns på henne. “Jag har haft ont i ryggen varje dag sen ungefär ett år tillbaka. Min smärta försvann bara någon dag innan jag började på Camp-Change, så jag var livrädd att det skulle komma tillbaka. Men, hittills har jag inte alls ont. Johanna slår ut med händerna och ler stort när hon avslöjar att hon precis bokat av sin Gastric-sleeve operation

 

“Jag har gått ner 14 kg och upplever att jag mår så mycket bättre att jag inte längre behöver en magsäcksoperation. Det känns jättestort för mig att kunna boka av den, eftersom det är en stor process att få möjlighet att genomgå en sådan igen. Det känns verkligen som att jag hittat rätt nu!”

 

Jag är förundrad över Johannas ärlighet, mod och styrka. Självklart undrar jag vad hon skulle vilja säga till andra som skulle vilja göra samma resa som Johanna gör just nu. “Just do it, våga testa. Kan jag kan alla! Jag är en blyg och lite osäker tjej, men jag fann mig snabbt tillrätta i gemenskapen. Träningen är hård, men kan anpassas efter individuella förutsättningar, man utgår från sig själv och tränar för sig själv. Sen är det klart man fortsätter när man märker hur fort man blir bättre!”

 

Jag frågar henne om hon har några specifika mål, utöver att få en sundare livsstil. Hon skrattar till och berättar att hon fortfarande blir trött efter bara några minuter och att hennes fokus är att hålla träningen två-tre dagar i veckan. Sen lyser hon upp och förklarar hur roligt det verkar vara med Colour-Run. “Någon gång i framtiden skulle jag vilja springa Colour-Run. Det verkar vara en riktig upplevelse med alla glada människor och färg som sprutar överallt.” Efter en kort diskussion om olika lopp lämnar jag en leende tjej som verkligen förmedlar styrka och glädje.

 

Om ytterligare tolv veckor kommer ni att kunna läsa om hur det har gått för Johanna som fortsätter träna Camp-Change.

 

Tack Johanna för att vi fick en inblick i din resa mot ett hälsosammare liv. Vi på Camp-Change är övertygade om att målet med Colour-run ligger närmre än vad du tycks tro. Lycka till!

Johanna tränar på kursen Camp Change INTRO, som startar igen vecka 14.

Läs mer HÄR.

Text: Sophia Waldemarson

Dela inlägget: