Brankos resa från soffan till Toughest!

Confessions of ordinary heroes: Branko Sekulic

Branko Sekulic är 26 år gammal och en mycket utåtriktade och ärlig person. Han säger precis vad han tycker och säger det i samma stund som han tänker det. När vi sätter oss ner för att diskutera livsmål och träning har han precis gjort sitt tredje fystest med Camp Change. Branko är stolt över att han avslutat testet, beaktat den inre kampen han fört med sig själv inför eldprovet. “Jag fick ett jättebra resultat sist jag genomförde fystestet och vill verkligen inte se att jag försämrat mig!” Vi diskuterar kort fystestet som skapats för att deltagarna i Camp Change ska kunna mäta sina framgångar. Även om Branko hela tiden blir påmind av coacherna att man inte alltid kan vara på topp, har han svårt att ta det till sig. Han förklarar att det skulle kännas som ett misslyckande att få ett sämre resultat.

“Jag har tränat med Camp Change sedan den 23 augusti och vill såklart gå framåt hela tiden! Jag förstår vad alla coacherna menar med toppar och mindre dalar, men det är alltid svårt med bakslag. Nu är jag dock stolt över mig själv. Jag vågade göra fystestet och trots att jag varit sjuk i två veckor är jag inte helt i botten!”

 

Även om resultatet inte var helt toppat denna gång är det utan tvekan riktigt bra och Branko har kommit en lång bit på vägen till toppformen. När jag frågar honom om hur hans resa med Camp Change startade skrattar han till; ’

 

 

“Det var lite för att chockera Katarina som är coach här. Hon hade tjatat på mig hur länge som helst, hon tyckte jag åt kasst och påpekade ofta att jag inte rörde på mig. När hon sedan berättade att en ny kurs skulle dra igång ville jag överraska henne. Jag trodde att hon skulle få en hjärtinfarkt när hon insåg att jag faktiskt anmält mig. Det var riktigt roligt!”

 

 

Branko förklarar att hans livsstil hade gått utför under en lång tid innan han började träna och att han aldrig brytt sig om sin kosthållning: “Jag kunde komma till jobbet på morgonen och sätta in gårdagens pizza i mikrovågsugnen för att äta till frukost. På arbetet var jag känd för att inte äta grönsaker överhuvudtaget och för att kebab var min största näringskälla. Jag insåg att det jag åt bra,men brydde mig inte om det. Kebab är gott!”. Branko förklarar emellertid att hans matvanor och stillasittande hade lett till flera extra kilon och att hans kropp mådde riktigt dåligt.

 

“Innan jag började träna med Camp Change insåg jag att jag vägde alldeles för mycket. Jag vågade inte ställa mig på vågen, men kan uppskatta att jag vägde 110 kg. Mina kläder passade inte längre, magen tittade ut mellan knapparna i skjortan och byxor som jag tyckte om fick läggas till sidan. Även konditionen var urusel. Jag orkade inte gå i trappor utan att få andnöd och ta en paus. Det var till och med besvärligt att knyta skorna!”

 

Han berättar vidare att han inte riktigt vågat ta tag i träningen, eftersom han under lång tid haft svåra problem med ryggen. “Sedan några år tillbaka har min rygg besvärat mig på riktigt. Det har ofta kommit helt oväntat. Det räckte med att jag öppnade en dörr så kunde det smälla till! Jag har varit hos flera kiropraktorer och fått flera olika behandlingar. Efter det har allt blivit bra en kort period, sen smällde det igen” Branko har lagt flera tusen kronor på att gå till olika kiropraktorer som sagt att ryggen var sned, eller gett andra utlåtanden. Han skiner upp igen och utbrister “Flera tusen i månaden och det enda jag behövde göra var att träna ordentligt! Han medger att han fick problem med ryggen precis i början på sin resa, men sedan dess har han kunnat lägga pengarna på annat.

 

“Mitt största mål med Camp Change är att må bättre. Det har varit bra för mig att höra Kristian säga att det viktigaste för mig är att ta mig till träningen.”

Branko beskriver härtill att ryggen gjorde honom livrädd för att utföra marklyft. “Jag rös bara av tanken på att lyfta. Jag kunde känna att min rygg skulle gå av när jag såg någon utföra lyftet.” Sedan ler han stolt “Men idag älskar jag marklyft. Jag kan lägga på 50-60-70 kg. Det är en helt underbar känsla när man kan peppa varandra att ta mer! Det trodde jag aldrig jag skulle få uppleva!”

Inte nog med att Branko kan lyfta ordentligt, han har även gått ner över tio kilon och satt mål som han inte kunnat drömma om. “Mitt största mål med Camp Change är att må bättre. Det har varit bra för mig att höra Kristian säga att det viktigaste för mig är att ta mig till träningen. Jag vet att när jag är här så tränar jag! Passen kan ibland kännas riktigt fruktansvärda, men alla peppar mig så jag fortsätter träna trots att det känns som att jag ska dö! Efteråt är det den bästa känslan i världen! Branko förklarar att han inledningsvis inte märkte några resultat på vågen, men att han vågade lita på processen och att hans hälsa hade förbättrats så mycket att siffrorna inte spelade någon roll.

 

“När jag ställde mig på vågen efter tio veckor och den visade 107,5 kg trodde jag att det var ett skämt. Jag undrade om det var något fel på mig, men samtidigt kände jag att kläderna satt bättre och att jag inte längre var helt slut när jag gick i trappor. Det motiverade mig att fortsätta!”

 

Utöver detta berättar Branko att han äntligen lärt sig att träna själv. “Jag skulle kunna gå till ett gym och träna på egen hand nu. Jag har fått lära mig så många olika övningar och hur man ska träna att jag på ett enkelt sätt kunnat skapa egna pass” Sen ler han och medger:

“Jag vet dock inte om jag skulle gått till gymmet för att träna själv. Här har jag fasta tider och bra träningskompisar och coacher som peppar mig! När man är själv är det lätt att skjuta upp träningen tills man inte tränar alls. Dessutom är våra coacher fantastiskt påhittiga och drar med oss på olika saker. I helgen ska jag till exempel springa Toughest hinderbanelopp. Det kommer bli mitt första OCR-lopp någonsin. Jag är så otroligt taggad och kan knappt bärga mig till startsignalen. Jag vet att det kommer bli epic!”

 

Stort tack Branko Sekulic för att du delar med dig av din resa med Camp Change. Vi är otroligt stolta över dina resultat och övertygade om att Toughest kommer gå som en dans!

Text: Sophia Waldemarson

Dela inlägget: